Hollandse Meesters

Hollandse Meesters

Sebastiaan Kemner (trombone) en Andrea Vasi (piano) bundelen hun krachten in een programma dat volledig in het teken staat van onze vaderlandse muziek. De combinatie van trombone en piano is zeker niet alledaags, een relatief onbewandeld pad, maar daarmee ook vruchtbare grond voor nieuwe ideeën. Bestaande composities, arrangementen en nieuw geschreven werk vormen een programma dat zich uitstrekt over vier eeuwen Nederlandse muziek.

Bij Nederlandse componisten denken we meestal direct aan Sweelinck en Andriessen, twee absolute grootmachten die zeker ook terug te vinden zijn in dit programma, maar er is nog zoveel meer te vinden op eigen bodem!

Onze eigen Romanticus Alphons Diepenbrock heeft een grote hoeveelheid liederen nagelaten, waarvan sommigen verrassend goed werken met een trombone als stem.

In de Gouden Eeuw, op de drempel tussen renaissance en barok, stond Calvinistisch Nederland niet bepaald bekend om zijn rijke muzikale leven en beroemde componisten. De uitzondering op deze regel is Jan Pieterszoon Sweelinck die tijdens zijn leven al tot ver buiten onze landsgrenzen bekend was als componist en organist, en tegenwoordig misschien nog steeds wel de bekendste Nederlandse componist ooit is. Ons recital opent met een uitstekend voorbeeld van zijn fantasierijke variatiekunst: ‘Mein junges Leben hat ein End’.

Het valt niet te ontkennen dat ons land daarna in de schaduw heeft gestaan van muzikale reuzen als Duitsland en Frankrijk, maar gelukkig was daar in 1862 Alphons Diepenbrock. In de twintigste eeuw werd het componeren van ‘Nieuwe Muziek’ in Nederland uiterst serieus genomen, een trend die ervoor zorgde dat er (ook nu nog) componisten boven kwamen drijven met een zeer persoonlijke stijl, niet in de laatste plaats de internationale grootmacht Louis Andriessen. Zijn werk passeert uiteraard de revue, evenals de ‘Three pieces’ van Martijn Padding en het monumentale ‘Anathema’ van Peter Schat, een stuk dat ‘modern’ begint maar eindigt in de stijl van Brahms, als ultieme versmelting van de tonaliteit en atonaliteit.  Het recital eindigt met ‘Ballade’ van Theo Verbey, een stuk dat speciaal voor het duo Kemner/Vasi is geschreven.

LIJST 1: TOP-10 VAN NEDERLANDSE COMPONISTEN 1572-1795

Jan Pieterszoon Sweelinck 1562-1621

Jacob van Eyck 1590c-1657

Constantijn Huygens 1596-1687

Johan Schenck 1660-1720c? Nederlands/Duits

Henrico Albicastro 1660c?-1735c? Beierse? afkomst

Willem de Fesch 1687-1761 Nederlands/Engels

Unico Wilhelm van Wassenaer 1692-1766

Pietro Antonio Locatelli 1695-1764 Italiaans/Nederlands

Pieter Hellendaal 1721-1799 Nederlands/Engels

Christian Ernst Graf 1723-1804 Duitse afkomst